Odborná sanitace výčepu autorizovanou sanitační firmou je absolutním základem pro špičkové pivo ve vaší hospodě. Týdenní sanitace je ideální, maximální doba mezi sanitačními cykly je 14 dnů. Četnost sanitací záleží i na dispozici vaší restaurace, teplotě, uskladnění piva i na samotných čepovaných druzích piva. Pakliže čepujete nefiltrované speciály, týdenní sanitace je nezbytná.

Sanitace výčepu

Podívejte se, jak u nás v návštěvnickém centru sanituje náš kolega Zbyněk Mach.

Kontrola sanitace

Jedním ze základních kamenů špičkové kvality je i pravidelně udržovaný, čistý a sanitovaný výčep. Je dobré si kontrolovat práci sanitačního technika, který nejméně 1x za 14 dní výčep profesionálně čistí. Ale čistí ho opravdu důsledně? Platí pravidlo důvěřuj, ale prověřuj. Co je nutné zkontrolovat?

Co máš kontrolovat?

  • 1. V prvním případě hodinky

    Čas strávený sanitací nelze urychlit a chemický sanitační roztok musí proudit pivním okruhem minimálně 20 minut. Pro zjednodušení, 1 okruh = 2 kohouty. K tomu samozřejmě patří řádné vypláchnutí vodou. Důkladné vysanitování pípy se 4 kohouty trvá hodinu a čtvrt.

  • 2. Výčepní kohouty a narážecí hlavy

    Pivo teče nejen vedením, důležité jsou i výčepní kohouty a narážecí hlavy. Ty musí technik rozebrat a řádně vyčistit v kbelíku se sanitačním roztokem a poté opláchnout čistou vodou. Toto se děje v průběhu sanitace pivního vedení, čas navíc to tedy nezabírá. Je to nezbytná součást sanitace, pravidelně si to kontroluj. Je to jednoduché – stačí si přičichnout, špatně sanitovaný kohout či hlava je cítit kysele.

  • 3. Chlazení

    A co voda v chlazení? Je jí dost? Je čistá? Nezapáchá? Toto zkontroluje a zajistí dobrý sanitační technik. Ty si to ověříš tak, že koukneš pod víko chlazení.

  • 4. Výparník

    Výparník je ta mřížka na boku chlazení. Musí být čistá, a to je nejen na technikovi, ale i na tobě a personálu. Je to snadné! Když se luxuje, vyluxuj i výparník! Zaprvé bude hezčí, zadruhé to šetří peníze. Výparník zanesený prachem spotřebuje až o 18 % víc energie. To za tu chvilku péče s vysavačem stojí.

  • 5. Trubky

    Technik odchází, čas splnil, vše je čisté. Skutečně? Prosviť si pivní trubky, stačí baterkou na mobilu, a hned to uvidíš.

Vše čisté a sanitace zapsaná v sanitační knize?

Gratulujeme, tady se bude čepovat špičkově ošetřené pivo Bernard!

Tipy a triky

Zlaté pravidlo

Čím méně piva čepujete, tím více se musíte věnovat čistotě.

Přenosné výčepy

Pakliže používáte i přenosné výčepy, nezapomínejte na ně! Platí u nich stejná pravidla.


Omlouváme se, ale tyto webové stránky nejsou optimalizovány pro tento prohlížeč. Použijte prosím aktuální verzi prohlížeče Google Chrome, Firefox, Microsoft Edge, popř. Safari.