Péče o výčep

K čepování piva potřebujeme výčepní zařízení. Má-li být čepované pivo špičkové, musí být výčep správně dimenzovaný, pečlivě servisovaný a opečovávaný. Nezbytné jsou i další věci jako například spulboy pro skvělou čistotu skla a správný tlačný plyn. A šikovné ruce.

  • Hospoda
  • Domácí výčep

Správný výčepní

Nejdůležitější člověk je ten, který stojí za pípou. Je na něm, jestli načepuje pivo, které bude chutnat tak skvěle, jak chutná přímo v pivovaru. Nebo se nepodaří předat to, o co jsme se při výrobě snažili, a zákazník si na pivu nepochutná.

Správný výčepní dodržuje pravidla tří Č

1

Čistota

První pravidlo správného výčepního: čistý sklad, čisté pivní vedení, čistý narážeč, čistý proplachový adaptér, čisté pivní chlazení a výparník, čistý pivní stojan, čistá odkapnice, čisté pivní kohouty, čistý spulboy a houbička, čistá a mokrá pivní sklenice, čisté a suché pivní tácky, čistý a dobře naladěný výčepní.
  • Pákový

    Čistota spulboye

    Myčky skla je důležité pravidelně čistit a desinfikovat, protože správně načepované pivo do čisté sklenice je poslední tečkou na cestě piva k zákazníkovi. Je tedy důležité dbát na čistotu nejen pivního vedení nebo sklenice, ale i na čistotu ruční myčky skla. V nevyčištěné ruční myčce skla (spulboy) se tvoří pivní nečistoty. A čistou myčku nám zajistí i správně použitá čistící chemie. Více vám ukážeme v následujícím videu.

  • Pákový

    Čistota kohoutů

    Výčepní kohout je velkým finále na cestě piva ze sudu do orosené sklenice. I kohoutu je tedy potřeba věnovat každodenní péči.

  • Pákový

    Čistota výčepu

    Máme v pořádku myčku skla i výčepní kohouty, nicméně o výčep je potřeba pečovat jako o celek. Prach na výčepním stojanu nepůsobí dobře, prach na pivním chlazení dokonce snižuje účinnost a zapáchající odkapnice není dobrou vizitkou výčepního.

2

Čerstvost

Dobré pivo znamená čerstvé pivo. Pro kvalitu piva je žádoucí, aby doba naražení sudu byla co nejkratší, ideální je sud vyčepovat v den naražení. V případě, kdy je sud naražen dobu delší než tři dny, je vhodné přehodnotit, jestli je nutné nabízet pivo čepované. Můžete přejít na menší sudy o objemu 30 nebo 20 litrů. Pracujte i s tím, kolik druhů piva narazíte. Více druhů nabízeného čepovaného piva znamená vždy to, že určitý druh piva „půjde“ více a jiný méně. Správný výčepní proto pracuje se sezonností prodeje piva. Mimochodem pivu svědčí, když se jeho teplota pohybuje po celou dobu co nejblíže teplotě, při které bude čepováno.
3

Čepování

Zkušený výčepní dokáže správným načepováním ovlivnit výslednou chuť piva tak, aby vyhovovala každému zákazníkovi. Pivo čepované na jeden zátah bude mít jiné parametry, než pivo čepované na „xkrát“ s tzv. rozbíjením pivní pěny o dno sklenice. Takto načepované pivo bude mít výrazně menší nasycení a tím i výsledný říz. Sládek, který pivo vařil, by vás proto nepochválil. V Rodinném pivovaru Bernard doporučujeme čepování piva na jeden, maximálně dva zátahy. Takové pivo bude čerstvé a bude mít optimální říz i krémovou pěnu. Tak má podle nás vypadat.

Tipy a triky

Efektomat a Ecoluxin

Je důležité dbát na čistotu nejen pivního vedení a čistotu sklenice, ale i na čistotu ruční myčky skla. Zanedbaná ruční myčka skla (spulboy) může zhatit veškerou snahu o perfektně načepované pivo. Myčky skla je důležité pravidelně čistit a desinfikovat.

Výborný prostředek pro čistění spulboye je Efektomat.

Návod k použití: při silném znečištění rozeberte myčku, použijte kartáče a přidejte je do nádoby s vodou (může být studená nebo teplá) o obsahu 5–10 litrů. Nalijte do nádoby s kartáči 0,1 – 0,5 litru (1–5 dcl) prostředku Efektomat, nechte působit 30 minut až 1 hodinu. Po požadované době působení kartáče důkladně propláchněte pitnou vodou. Z nádoby ruční myčky vylijte čisticí roztok a důkladně vypláchněte vodou! Přípravek Efektomat AFL je žíravina – použijte ochranné prostředky, tj. rukavice a brýle.

Do perfektně umytého spulboye patří správný čisticí přípravek. Pivovar Bernard doporučuje výrobek Ecoluxin.

Mytí pivního skla prostředkem Ecoluxin

5-10 ml koncentrátu (1 kávová lžička) rozmíchejte v 1 dcl teplé vody. Poté nalejte do myčky Spulboye. Při ztrátě pěnivosti opakujte proces.  Ecoluxin má neutrální pH.

Skvěle načepované pivo si můžete dát i doma

Pro používání mobilního (domácího) výčepu platí stejná pravidla jako pro profesionální vybavení. Jde hlavně o čistotu výčepu, narážečů, pivních kohoutů a správně umyté sklo.

Omlouváme se, ale tyto webové stránky nejsou optimalizovány pro tento prohlížeč. Použijte prosím aktuální verzi prohlížeče Google Chrome, Firefox, Microsoft Edge, popř. Safari.