Výroba piva
BERNARDMletí sladu
Šrotovník
Před vařením piva probíhá mletí sladu, takto připravené surovině říkáme šrot. Ze zásobníků se odměří potřebné druhy sladu podle toho, jaký druh piva se bude vařit.
Vaření piva
Varna – srdce pivovaru
Vystírání – po smíchání sladového šrotu s vodou se aktivují přírodní enzymy.
Rmutování – složité cukry se přeměňují na jednodušší cukry důležité pro kvašení.
Scezování – oddělíme výluh ze sladu, vzniká sladina. Zbylému sladovému šrotu se říká mláto, které následně poslouží jako výživné krmivo v živočišné výrobě.
Chmelovar – sladinu vaříme s chmelem, vzniká hořká mladina. Dostáváme požadovanou hořkost, aroma a barvu.
Chlazení mladiny
Ve víru
Ve vířivé kádi z mladiny oddělíme kaly. Téměř vroucí mladinu pak ochladíme na asi 8°C.
Kvasnice
Vždy čerstvé
Používáme vlastní kvasnice. Získáváme je pomnožováním v tzv. propagační stanici. Kvasnice pro pivo Bernard jsou tedy vždy čerstvé.
Hlavní kvašení
Na svět přichází mladé pivo
Do mladiny přidáme kvasnice a začne hlavní kvašení – cukry se mění na alkohol a oxid uhličitý. Po 7 až 10 dnech vznikne tzv. mladé pivo.
Zrání a ležení piva
Poctivé pivo
Po hlavním kvašení mladé pivo zchladíme na asi 4°C a přečerpáme ho do ležáckých tanků. Zde pivo leží a dozrává. Ctíme tradici, správné české pivo necháváme zrát a zakulacovat přibližně 20 až 30 dnů.
Filtrace
Křemelinová a mikrobiální filtrace
Základní filtrace oddělí zbytky kvasnic, následující mikrobiální filtrace zachytí veškeré mikroorganismy. Pivo ale nepřipraví o chuť, vůni a barvu a uchová mu všechny výživné hodnoty. Tento proces nahrazuje obvyklou pasterizaci, naše pivo zůstává „živé“. To nás odlišuje od většiny pivovarů.
Stáčení
Lahvovna a stáčírna sudů
Pivo stáčíme do lahví s korunkovými a patentními uzávěry, a také do sudů o obsahu 20, 30 a 50 litrů.